2007. május 17.

MÁV, Utas, Levegő, Köd

Nem szeretem a MÁV-ot. Most komolyan. Az utóbbi időben rengeteg bajom volt vele. Volt egy ominózus vonatkésés, cirka pár óra, gondoltam megírom végül nem tettem. Aztán volt a jegyáremelés. Ezt meg is írtam de végül nem publikáltam. Átlagos 17% emelés úgy nézett ki, hogy az eddig 1800 körüli havibérletből lett 7800. A pesti útjaimért is majdnem dupla annyit fizetek. Stb, stb. Gondoltam minek siránkozzak, lassan különb leszek mint Tökfej.
Ma viszont nem tudom visszatartani, ekkora tahóságot életemben nem tapasztaltam. Reggel igyekeztem a 8.05-ös gyorsra, de kis késésben voltam, ráadásul még jegyet is kellett vennem, mert ugye bérlet… Vonat bent állt, lelki szemeimmel le is mondtam róla, így nyugodtan elsétáltam jegyért. Amikor végeztem, látom, h a forgalmista még csak most indul meneszteni. Na mondom, szerencse! Komáromról tudni kell, felüljáróval lehet átjutni a peronhoz, illetve a forgalmista egy kis ajtón tud átmenni. Ez mindig zárva van, hisz utasok lépcsőzzenek, de nem szokatlan, h ha a forgalmista megy át akkor átengedi az embereket akik erre megkérik. Én ezt soha nem szoktam, de most nem volt más választásom, így amikor a forgalmista elindult a peronra odaléptem én is, és megkértem szépen, h engedjen át engem is ha már megy, mert ezzel a vonattal szeretnék elmenni. A forgalmista erre átlépett az ajtón, megfordult, fél szemmel rámnézett, majd szó nélkül bebaszta(!) az ajtót és elsétált elindítani a vonatot. Meg kell mondanom köpni nyelni nem tudtam. Amikor jött vissza kedvesen megköszöntem és megkérdeztem mire volt ez jó. Rám se nézett mint aki süket hanem szó nélkül elsétált mellettem mint aki jól végezte dolgát…
Persze, persze, mehetnék korábban is, de lőjjön le nyugodtan az aki nem késik el néha. Még azt is megérteném, ha azt mondja, h „Ne haragudjon, nem engedhetem át, sajnálom!”. De nem mondta, sőt semmit sem mondott. Lehet, h nem kötelessége neki, a késő utason ilyesformán segíteni - ami megjegyzem semmibe nem került volna neki - de akkor most azt írnám, hogy milyen jó fej volt a hölgy, különben lekésem a vonatom. Mondjuk ez őt mit érdekli ugyebár. És bizony itt sincs másképp, ha az utast levegőnek nézik az előbb utóbb köddé válik. És igen bazmeg, a forgalmista fizetése és állása az utasok számán is múlik.
Közérdekű közleményként elárulom melyik forgalmista volt, a középkorú, göndör világosbarna hajú, kissé csúnyácska nő. Ha őt látod, sok jót ne várj! Bár ki az aki a MÁV-val kapcsolatban bármi jót vár mostanság?
Várom az áremelést! Nem sok kell és kocsival olcsóbb lesz, akkor pedig bye-bye…..