2007. december 30.

Átverés Geo-PC módra

Óévbúcsúztatásként jómagyarként írjunk egy szaftos kis fikapostot. Alapvetően leszögezném, hogy kedvelem én ezt az országot, a kereskedőket is, annak ellenére, hogy bizonyos díszpéldányok minden sarkon át akarnak baszni valamivel. Ilyen volt legutoljára a 24-én a pesti Árkádban a Főzelékfaló romlott kajája, illetve azelőtt a hónap elején az egyik helyi számítástechnikai kereskedés.
A számtechboltok amúgy is egy külön állatfaj (tisztelet a kivételnek), mert mifelénk úgy 2000 környékén már az Elvis Computer is fura dolgokat művelt, kokrétan akkor zsenge fiatalként, a szakmához és főleg a jogaimhoz nem nagyon konyító embergyerekként buktam náluk pár ezrest. Nem is voltam náluk azóta egy fillért sem elkölteni idáig, idén is csak azért mert muszáj volt. Azóta viszont felnőttem, a jogaimmal tisztában vagyok, a szakmát is kitanultam, mégsem tudtam kivédeni a csalást, mert nem voltam elég körültekintő.
Történt december elején, hogy szükségem volt egy új videókártyára, időm viszont az utánajárásnak nem nagyon volt. Nem nagyon tudtam, hogy milyen kártyák vannak most a piacon, és azok mit tudnak. Úgy döntöttem, hogy bemegyek egy kereskedésbe (Geo-PC), megnézem milyen van és választok. Bementem, volt kettő. Egy olcsóbb, de csak 64 bites, illetve egy drágább 13.990 Ft-ért. (Ez egyébként egy Asus EAX1050 volt, de ez most lényegtelen) Azzal tisztában voltam, hogy 1-2 ezerrel drágább lesz, mintha utánajárnék hol olcsóbb, de gondoltam ennyit megér az, hogy nem kell utánajárni. Hazaérve azért megnéztem a neten, hol mennyiért adják ezt a kártyát, kíváncsiságból. Hát máshol bizony 4-5000 Ft-tal(!!!) volt olcsóbb! Átbasztak.
De mi is történt? A kártyára van írva egy dátum filccel, valószínüleg a boltba érkezés dátuma. Ez egy nyári időpont. Valszeg az történt, hogy ők nyáron berendelték, de nem tudták eladni, viszont azóta jól lement az ára, ők meg ahelyett, hogy buktak volna rajta 1-2 ezrest, eladtak áron felül. Nyilvánvaló, ha valaki ért hozzá és tisztában van az árakkal, azt mondja drága és nem veszi meg. Aki nem ért hozzá annak meg sosem tűnik fel, hogy átverték, nem kockázat. Én viszont a kettő között voltam, vagyis értek hozzá, de az árakat nem ismertem, de így később rájöhettem, hogy ezek simliskednek. Ha pedig már rájöttem, nyilvánosságra is hozom, mert ha engem becsaptak, akkor mást is be fognak, szóval vigyázzon mindenki.
A dolog viszont később megcsavarodott, a kártyán lévő hűtőventillátor ugyanis megbetegedett, és elkezdett iszonyatos vonyító hangot adni. Mindenzt pár héttel a vásárlás után. Vagyis miután átvertek pár ezerre, most legalább ugyanannyit költhetek egy másik hűtőre. Garanciális procedúrát is lejátszhatnám, Asus szervíz valószínű megcsinálná, csak ők az ilyen apróságokat is Csehországba viszik, mert ott megy a javítás, 1-2 hónapig meg mit csináljak a videokártya nélkül? Bukta így is, úgy is.
A tanulság, hogy sose bízz meg vakon egy kereskedőben sem (legalábbis Magyarországon ne), mert sokan közülük még mindig nem jöttek rá, hogy nem ők tesznek nekünk szívességet amikor nála vásárolunk. Addig pedig egy újabb üzlet ahova nem teszem be többé a lábamat, és lehet még páran rajtam kívül nem fogják, miután ezt elolvasták. Ja, és BUÉK!