2006. március 30.

Akit megcsapott a mozdony füstje

Gondolkozott már valaki, hogy vajon mi lehet az oka annak, ha egy kissé hideg és szeles tavaszi reggelen egy órát késik a vonat? A hó ugye nem jöhet szóba, egyéb természeti katasztrófa sem valószínű és a vasutasok is dolgozgatnak. Igazi rejtély. Hát lássuk a megoldást:
Mintegy 20-30 perc késéssel közlekednek a vonatok a Budapest-Komárom vonalon mindkét irányban, mert szerda este ismeretlen tettesek elloptak mintegy ötven méter vasúti kábelt.
Mintegy 20-30 perc késéssel közlekednek a vonatok a Budapest-Komárom vonalon mindkét irányban, mert szerda este ismeretlen tettesek elloptak mintegy ötven méter vasúti kábelt.

Hála a Hirado tudósításának kiderült, hogy súlyos természeti katasztrófa történt, mégpedig az emberi természet súlyos katasztrófája. El sem hiszem, hogy köztünk élnek efféle barbár embernek látszó egyedek akiknek nincs jobb dolguk mint vasúti vezetékeket lopni. A következő fejlődési szinten már a csecsemők szájából fogják kilopni a cumit.
Egy apró pontosítás azért ráfér a cikkre. Az ott említett 20-30 perces késének még örültem is volna.
Azért mielőtt békésen hátradőlünk és sajnálni kezdjük a MÁV-ot, hogy "Szegény MÁV-ra rájár a rúd és még az utasok is őket szidják a tolvajok miatt" említsük meg, hogyan kezelték a helyzetet egy konkrét példán keresztül. Az utazáshoz igénybe szándékolt vonat indulási időpontja 8.37.

Ma 8.35 Kiírás nincs. A hangosbemondó bejelnti, hogy a vonat előreláthatólag 15 percet késik és bocsi.
8.50 A hangosbemondó már többször bejelentette, hogy bocsi és 15 perc.
9.00 Bocsi és 15 perc.. na persze.
9.15 Áthaladó vonat zaja mellett a hangosbemondó bejelenti, hogy tényleg bocsi és 60 perc..
9.30 Beért a vonat. Wow. Örülhetünk.
9.32 Vonat elindul, elhalkulva hallatszik a hangosbemondo, hogy a 9.25-ös gyors bocsi és 40 perc..

Naívan felmerül bennem a késés, hogy miért nem lehetett előbb bejelenteni a késést és a valós időhöz közelebb eső becsléssel? A vezetéket szerda este ellopták, az összes vonat késett azóta, de a bejelentéssel mégis vártak az menetrendszerű indulásig. Szárliget durván 40 perc Komáromtól. Ha a 15 percet maguk is elhitték akkor hülyék. Ha ez igaz lett volna akkor már Tatán kellett volna lennie a vonatnak, onnan meg probléma híján simán ide kellett volna érnie. Ezenkívül nem értem fél óra késés után miért mondanak még be újra és újra 15 percet? Erre tippem sincs. Ezek után már el sem várom, hogy a késés okárol is tájékoztassanak, pedig ez az ő érdekük is lenne. De legalabbis az anyukájuké.

Nincsenek megjegyzések: